## 哈尔滨市第六十九中学校 2024—2025 学年度(下)学期

八年级英语学科期中学情检测

命题人:YLJ ZHW 审题人:MYH

C.

C.

C.

第一部分 听力理解 (本大题共 20 小题,每小题 1 分,共 20 分) 第一节 听下面 5 个句子,选出与所听内容相符的图片,每题读两遍。







1. A.









3. A.









5. A.

第二节 听下面五段对话及问题,选择正确答案,每题读两遍。

6. A. In front of the garden. B. Behind the house. C. In the house.

B.

7. A. She was sweeping the floor.

B. She was playing the piano.

第1页/共10页

- C. She was sleeping.
- 8. A. A rainstorm. B. A movie. C. An earthquake.
- 9. A. She was studying. B. She was sleeping. C. She was watching movies.
- 10. A. Because the cat ate her fish.
- B. Because she was playing with the cat.
- C. Because the cat was very lazy.

#### 第三节 听短对话, 根据对话内容选择最佳答案, 每段对话读两遍。

听对话,完成以下各小题.

- 11. Why didn't Mike pick up just now?
- A. He was watering the plants.
- B. He was having a trip.
- C. There was a storm.
- 12. Who planned to go to Sanya?
- A. Mary and Mike. B. Mike and Candy. C. Mary and Candy.

听对话,完成以下各小题.

- 13. Where are they talking?
- A. At school. B. In Lucy's home. C. At the doctor's.
- 14. What does Tom's father do?
- A. A doctor. B. A businessman. C. A teacher.
- 15. How long will Tom's mother stay in bed?
- A For one week. B. For two weeks. C. For two days.

#### 第四节 听短文, 根据短文内容补全表格中所缺信息, 短文读两遍。

Information Card					
What did the parents do?	They went to do some <u>16</u> .				
What is Sally's hobby?	Playing <u>17</u> games.				
How long did Sally play computer games?	For about <u>18</u> hours.				
What was wrong with the computer?	It didn't work because it had a <u>19</u> .				
Why was Mary unhappy?	Because Sally didn't tell their <u>20</u> the truth.				

## 第二部分 阅读理解 (本大题共 25 小题,每小题 2 分,共 50 分)

(A)

# Neighborhood Clean-Up Day Come together with your neighbors and friends for a great day! We need a clean and beautiful

neighborhood for all of us!				
Wednesday				
10th May 2024				
9:00 a.m.—noon				
Meet at Art Market				
It will be put off for one week if the weather is bad.				
Wear comfortable clothes and shoes. We have all the things you need. You just need to bring				
yourself, invite your neighbors and friends, and we'll make our streets and neighborhood clean				
and beautiful! This can be a place we're proud to call our home!				
An after-party at the Harbor View Hotel (海景酒店)				
From12:00 noon to 2:00 p.m., five lucky children can take home a gift from the hotel. It will be				
fun!				
Call 805-636-475 for more information.				
Let's make our neighborhood shine!				
1				

1. People who join in the Clean-Up D	Day will meet				
A. in the street	B. at the Harbor View Hotel	C. at Art Market			
2. You need to if you want to join in the activity.					
A. bring some food	B. wear comfortable clothes C. invite your neighbor				
classmates					
3. After the Clean-Up Day, people with	ill				
A. give gifts to each other	B. cook food together	C. go to a party			
4. The material (素材) is probably a					
A. story	B. notice	C. novel			
5 Which of the following is TRUE according to the material?					
A. The after-party will last three hours.					
B. The clean-up activity will be held next Sunday if there is a rainstorm.					
C. Five lucky children can get a gift from the hotel.					

**(B)** 

One's attitude is always important. If you are lazy, you will never taste any success. But if you work hard, success and happiness will be more likely to come to you.

I love eating tomatoes. But you can't get them until autumn. If you try them before the right time, they probably taste bad. In Grade Eight, because of my poor grades, my parents were worried that I wouldn't be able to get into an excellent high school. They pushed me to study harder, but I didn't really understand why they were so upset.

Summer came, and I studied hard. The hot weather made me sleepy and I couldn't pay attention to my textbooks.

But every time I wanted to stop studying, my mom would say to me, with a serious look on her face, "If a tomato tree doesn't grow in summer, it can't have fruit in autumn! Only with hard work can you get the good result of your work."

Although I didn't understand it at that time, I slowly came to see the truth of her words. A few months later, I succeeded in getting into the key high school. It was autumn. Walking in my new school, I could see quite a few tomato trees. The fruit was so red that it looked as if it was on fire. Suddenly, I realized that working hard may be bitter (苦的) but its fruit is sweet.

My mom is right: If a tomato tree doesn't grow during summer, it can't have fruit in autumn. I smiled. I have grown through the summer and now it is autumn.

根据语篇内容做出判断, 正确选 A、错误选 B、未提及选 C。(未提及表示在语篇中没有提到句中信息)

6. The writer felt sleepy because of the hot weather, so he stopped studying.

7. The writer could understand why his parents were so upset at first.

8. Later, the writer realized working hard may be bitter but its fruit is sweet.

9. In order to get into the key high school, the writer gave up his hobbies.

10. From the passage, we know that no pains, no gains.

#### **(C)**

In today's world of modern science and medicine, a more traditional treatment is once again becoming popular—animal friendship.

It is now well-known that people with problems such as heart trouble or cancer live longer and get better more quickly if they have pets. Keeping pets lowers blood pressure and makes people less worried. Animals are becoming more important in treating older people who have memory loss and other brain problems. These people often feel nervous and upset. Activities with animals help them improve their physical condition and also give them joy, entertainment and loving friendship.

Here is a case that shows the benefits of animals. John was a six-year-old <u>mute</u>. He had no physical problems. He only refused to talk. His older cousin, Ned, had a parrot (鹦鹉) called Sally, and John used to visit it. When he arrived, Ned used to say, "Hi, John!" We all know parrots copy what they hear. After a few visits, Sally began saying "Hi, John!" when John came into the room. Then one day, John turned to the parrot and replied, "Hi, Sally!" Staying with the parrot encouraged John to begin talking.

Another use of animal helpers is in schools. In some cases, animals are used to help children with physical or personal problems. In other cases, they are used to teach children to get on and share with others, and even to teach them about animals.

If you want to know more about animal helper programs, you can get in touch with organizations like *Riding for the Disabled* or do a search under "animal therapy (治疗)" on the Internet. You don't have to be an animal trainer or a doctor to join in.

#### 根据语篇内容选择最佳答案。

11. Which of the following is **NOT** mentioned as an illness that animals can help with?

A. High blood pressure.	B. Fever.	C. Heart trouble.			
12. The underlined word " <u>mute</u> " in the passage means "" in English.					
A. a person who can't hear	B. a person who doesn't speak	C. a person who enjoys talking			
13. How can animals help school children according to the passage?					
A. They can teach children to share with each other.					
B. They can improve children's memo	ory.				
C. They can raise children's blood pressure.					
14. In what ways does the writer tell us that animals can help persons from the third and the fourth paragraphs?					
A. Making charts (图表).	C. Giving examples.				
15. What is the best title for the passage?					
A. Be Kind to Animals.	B. Talk to Animals.	C. Get Healthy with Animal Helpers.			
<b>(D)</b>					
Teaching kids about safety should start as early as possible. <u>16</u> We should teach them how to be safe					

and what to do when accidents happen.

#### Calling 110

As long as kids know the numbers, they can learn to call 110. <u>17</u> And if the kids are carrying mobile

phones, they need to know calling with the mobile phones is different from the home phone.

#### **Bleeding Control**

Press on a bleeding cut to stop the running of blood. <u>18</u>

#### **Fire safety**

When the smoke alarms start going off at 3:00 in the morning, you really must have a plan. <u>19</u> If they have fire escape ladders (逃生梯) in their room, do they know how to use the ladders? Where do you plan to meet? What if the kids get out through the back of the house and you get out through the front? All of these things need to be decided before the accidents happen.

#### Water Safety

\_\_\_\_\_ Teach kids how to protect themselves from drowning (溺水). Is there a pool or a river nearby? If so, there needs to be a sign around it to remind them.

根据语篇内容,从下面所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思连贯。选项中有一项为多 余项。

A. Kids can learn about it from a young age.

B. It's important to tell them that 110 is not a toy.

C. We should ask our kids to stay away from all the swimming pools.

D. Kids should be taught very early to press the cut.

E. It's not enough to just wake the kids up-they have to know where to go.

F. Ask kids to put the life jackets on and make sure they don't swim alone.

#### **(E)**

Reading a good book is a wonderful journey because the reader can live in someone else's world for a while. Buddy reading, which means reading together with others, will make this journey even more fantastic. During the journey, the buddies spend time doing a lot of reading activities. This not only adds to the pleasure of reading, but also deepens (加深) their understanding of the books.

Although it is all right to have students join in buddy reading with same-aged schoolmates, schools usually match older students with younger ones. In 2023, Green School started such a program and has achieved a great success.

Both younger and older readers in this school have learned much from this two-year program. For example, when they listened to each other, they learned to be kind and patient. This experience also provided them with a chance to practice lifelong skills such as exercising leadership (领导力) or communicating with others. A student

called Jason said that reading to a younger buddy was really helpful. He became more confident, as he knew he was a role model for someone.

The school also became a closer community. The reading buddies felt more connected as they often met each other. The students were always excited when they saw their buddies pass by in the hallway.

Now summer vacation is coming. It's a great time to get into books. Why not find a friend, choose a book you both like and read it together?

根据语篇内容,回答问题。(1到4题,每个题目答案不超过4个词,5题不超过10个词)

21. What is buddy reading?

22. Is it OK to have students join in buddy reading with same-aged schoolmates?

23 How long did the program Green School started last?

24. How did Jason become after reading to a younger buddy?

25. What do you think of buddy reading?

第三部分 完形填空 (本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分) 阅读下面的短文,理解其大意,然后从短文后各题所给的 A、B、C 三个选项中选择一个能填 入空白处的最佳选项。

Once upon a time, there was a king who had a pet monkey. The monkey was very foolish, but he was

<u>26</u> making faces to make the king laugh. The king loved the monkey and allowed him to go anywhere in his palace. He even <u>27</u> the monkey to enter his personal room.

One afternoon, the king was sleeping. The monkey went into his room and stood by the king's bed. He wanted to <u>28</u> the king while he was sleeping. All of a sudden, a fly came into the room and sat on the king's chest (胸部). The monkey wanted to drive the fly out of the king's room, but he didn't succeed. The fly flew to another place. This time he stopped on the king's <u>29</u>. The monkey didn't want the fly to wake up the king. He had to come up with an idea to kill the <u>30</u>. After a while, he went to the garden, <u>31</u> a big stone and went back to the king's room. He saw the fly still sitting on the king's nose. Then he <u>32</u> the fly with the stone. The fly was dead, but the king was <u>33</u> hurt.

The king woke up and touched his nose. <u>34</u> he knew what had happened, he was <u>35</u> with the monkey. He drove the monkey out of the palace.

We can learn a lesson from the story. We should be careful about a foolish friend. He may cause more troubles than your enemy (敌人).

26. A. busy with	B. good at	C. bad for
27. A. advised	B. ordered	C. allowed
28. A. beat	B. hurt	C. protect
29. A. nose	B. eye	C. arm
30. A. fly	B. monkey	C. king
31. A. set up	B. picked up	C. put up
32. A. hid	B. touched	C. hit
33. A. luckily	B. badly	C. hardly
34. A. Unless	B. Before	C. After
35. A. angry	B. satisfied	C. strict
第四部分 语言知识运用 第一节 选词填空	(本大题共 15 小题,每小	题1分, 共15分)

从方框中选择适当的词填空,使短文意思完整。每空限填一词,每词限用一次。方框中有一个词为多余项。

everyone offers luckily difficult with instead secondly development

Jim and Cathy come from a typical American family. As the elder brother, Jim often <u>36</u> to help Cathy work out problems. Jim plays football with great skills. But there is something getting in the way of (妨碍) Jim's <u>37</u>. His mother often compares Jim <u>38</u> other children. She always wants him to compete with others and win. This causes much pressure for Jim. It also pushes Jim into a crazy and nervous place. Jim often argues with his mother and the relations between them are <u>39</u>. Jim doesn't want to continue practicing football anymore. I guess Jim wants to cut out all the matches.

In my opinion, \_\_\_\_40\_\_\_ has his own world to look through. It's wrong to push Jim so hard. Perhaps they should solve this problem. They should find a chance to explain to each other as quickly as possible. Firstly, as members of a family, they should often talk to get on well with each other. It's clear that parents can't give children too much pressure. \_\_\_\_\_41\_\_\_\_, they should allow their children to do whatever they like. \_\_\_\_\_42\_\_\_\_, parents should have proper communication with their children. After all, we have more solutions than difficulties. 第二节 语法填空

#### 根据内容填写所缺单词或用所给单词的正确形式填空,使语篇意思完整。

Adolescence (青春期) is a time when young people grow from children to adults. It is difficult for teenagers because both their minds and bodies make great changes. \_\_\_\_\_43\_\_\_ changes may bring teenagers many problems if they don't know how to deal with \_\_\_\_\_44\_\_\_ (it). Therefore, it's necessary to learn something about the changes.

When is the adolescence? A young person may begin adolescence at the age of 8 while another may not start

<u>45</u> they're 14 or 15. Usually girls start two years <u>46</u> (early) than boys do. For both girls and boys, it is usually over by the age of 18.

Teenage boys at this time often begin to take unnecessary risks. They focus on having fun and being accepted by others. They are also easily angry and fight more. Therefore, they need to think before they act and learn to take responsibilities (责任). A girl's personality often does not develop in the same way \_\_\_\_\_47\_\_\_\_ a boy's. Teenage girls sometimes lose confidence in themselves. They are no longer sure about their own feelings. Yet they are usually afraid to \_\_\_\_\_\_48\_\_\_\_ (communication) with their parents or teachers about their problems. For this reason, teenage girls should be encouraged to talk about things with people they trust.

Parents, schools and communities can do a lot to <u>49</u> (care) for and help young people. At the same time, teachers can also educate teenagers about what is <u>50</u> (happen) to them and help them to know themselves better.

#### 第五部分 书面表达 (本题共 15分)

51. 积极健康、乐观向上的生活是我们共同追求的目标。为了引导同学们正确地认识自我,快乐生活, 我校英语俱乐部以"我发现我的生活真的很好"为主题,对 1000 名学生进行了问卷调查,下图是部分项目的 统计结果。



假如你是我校的学生,请结合以上的图表信息,以"I Find My Life Really Good"为主题,写一篇短文。 内容包括:

(1)简要说明图表内容;

(2)从图表中任选一个项目,谈谈它给中学生带来的好处。

要求:

1. 短文应包含所有要点,可适当发挥;

2. 词数不少于 80 词, 短文的开头已给出, 不计入总词数;

3. 文中不能出现真实姓名和所在学校的名称。

#### I Find My Life Really Good

Our School did a survey among 1000 students on the topic of I Find My Life Really Good. Here are the results.

## 哈尔滨市第六十九中学校 2024—2025 学年度(下)学期

八年级英语学科期中学情检测

命题人: YLJ ZHW 审题人: MYH

C.

第一部分 听力理解 (本大题共 20 小题,每小题 1 分,共 20 分) 第一节 听下面 5 个句子,选出与所听内容相符的图片,每题读两遍。







1. A.





Β.

B.









3. A.





5. A.

第二节 听下面五段对话及问题,选择正确答案,每题读两遍。

6. A. In front of the garden. B. Behind the house. C. In the house.

7. A. She was sweeping the floor.

B. She was playing the piano.

第1页/共18页

C.

- C. She was sleeping.
- 8. A. A rainstorm. B. A movie. C. An earthquake.
- 9 A. She was studying. B. She was sleeping. C. She was watching movies.
- 10. A. Because the cat ate her fish.
- B. Because she was playing with the cat.
- C. Because the cat was very lazy.

#### 第三节 听短对话, 根据对话内容选择最佳答案, 每段对话读两遍。

- 听对话,完成以下各小题.
- 11. Why didn't Mike pick up just now?
- A. He was watering the plants.
- B. He was having a trip.
- C. There was a storm.
- 12. Who planned to go to Sanya?
- A. Mary and Mike. B. Mike and Candy. C. Mary and Candy.

听对话,完成以下各小题.

- 13. Where are they talking?
- A. At school. B. In Lucy's home. C. At the doctor's.
- 14. What does Tom's father do?
- A. A doctor. B. A businessman. C. A teacher.
- 15. How long will Tom's mother stay in bed?
- A. For one week. B. For two weeks. C. For two days.

第四节 听短文, 根据短文内容补全表格中所缺信息, 短文读两遍。

Information Card					
What did the parents do?	They went to do some <u>16</u> .				
What is Sally's hobby?	Playing <u>17</u> games.				
How long did Sally play computer games?	For about <u>18</u> hours.				
What was wrong with the computer?	It didn't work because it had a <u>19</u> .				
Why was Mary unhappy?	Because Sally didn't tell their <u>20</u> the truth.				

## 第二部分 阅读理解 (本大题共 25 小题,每小题 2 分,共 50 分)

(A)

## **Neighborhood Clean-Up Day** Come together with your neighbors and friends for a great day! We need a clean and beautiful

neighborhood for all of us!				
Wednesday				
10th May 2024				
9:00 a.m.—noon				
Meet at Art Market				
It will be put off for one week if the weather is bad.				
Wear comfortable clothes and shoes. We have all the	things you need. You just need to bring			
yourself, invite your neighbors and friends, and we'll make our streets and neighborhood clean				
and beautiful! This can be a place we're proud to call our home!				
An after-party at the Harbor View Hotel (海景酒店)				
From12:00 noon to 2:00 p.m., five lucky children can take home a gift from the hotel. It will be				
fun!				
Call 805-636-475 for more information.				
Let's make our neighborhood shine!				
1. People who join in the Clean-Up Day will meet				

1. People who join in the Clean-Up Day will meet \_\_\_\_\_ C. at Art Market B. at the Harbor View Hotel A. in the street 2. You need to \_\_\_\_\_\_ if you want to join in the activity. A. bring some food B. wear comfortable clothes C. invite your neighbors and classmates 3. After the Clean-Up Day, people will \_\_\_\_\_. A. give gifts to each other B. cook food together C. go to a party 4 The material (素材) is probably a \_\_\_\_\_. C. novel B. notice A. story 5. Which of the following is TRUE according to the material? A. The after-party will last three hours. B. The clean-up activity will be held next Sunday if there is a rainstorm. C. Five lucky children can get a gift from the hotel. 【答案】1.C 2. B 3. C 4. B 5. C

#### 【解析】

【导语】本文是一篇应用文, 主要是关于"清扫日"活动的通知。

【1题详解】

细节理解题。根据"Meet at Art Market"可知,人们会在艺术市场见面。故选 C。

【2 题详解】

细节理解题。根据"Wear comfortable clothes and shoes."可知,如果你想参加"清扫日",你得穿舒适的衣服和 鞋子。故选 B。

【3题详解】

细节理解题。根据"An After-party at the Harbor View Hotel"可知,清理活动结束后,人们会去参加一个聚会。 故选 C。

【4题详解】

推理判断题。结合语境可知,该篇文章是关于"清扫日"活动的通知。故选 B。

【5题详解】

细节理解题。根据"After-party at the Harbor View Hotel From 12:00 noon to 2:00 p.m, five lucky children can take home a gift from the hotel."可知,五个幸运的孩子可以从酒店拿礼物回家。故选项 C 的陈述是正确的。故选 C。

#### **(B)**

One's attitude is always important. If you are lazy, you will never taste any success. But if you work hard, success and happiness will be more likely to come to you.

I love eating tomatoes. But you can't get them until autumn. If you try them before the right time, they probably taste bad. In Grade Eight, because of my poor grades, my parents were worried that I wouldn't be able to get into an excellent high school. They pushed me to study harder, but I didn't really understand why they were so upset.

Summer came, and I studied hard. The hot weather made me sleepy and I couldn't pay attention to my textbooks.

But every time I wanted to stop studying, my mom would say to me, with a serious look on her face, "If a tomato tree doesn't grow in summer, it can't have fruit in autumn! Only with hard work can you get the good result of your work."

Although I didn't understand it at that time, I slowly came to see the truth of her words. A few months later, I succeeded in getting into the key high school. It was autumn. Walking in my new school, I could see quite a few

tomato trees. The fruit was so red that it looked as if it was on fire. Suddenly, I realized that working hard may be bitter (苦的) but its fruit is sweet.

My mom is right: If a tomato tree doesn't grow during summer, it can't have fruit in autumn. I smiled. I have grown through the summer and now it is autumn.

根据语篇内容做出判断,正确选A、错误选B、未提及选C。(未提及表示在语篇中没有提到句中信息)

6. The writer felt sleepy because of the hot weather, so he stopped studying.

7. The writer could understand why his parents were so upset at first.

8. Later, the writer realized working hard may be bitter but its fruit is sweet.

9. In order to get into the key high school, the writer gave up his hobbies.

10. From the passage, we know that no pains, no gains.

【答案】 6. B 7. B

8. A 9. C

#### 10. A

【解析】

【导语】本文讲述了一位学生在八年级时成绩不佳, 父母担忧其升学, 在母亲的帮助下最终考入重点高中的故事。

【6题详解】

细节理解题。根据"every time I wanted to stop studying, my mom would say..."可知,作者并未停止学习,而是 被母亲督促继续。故选 B。

【7题详解】

细节理解题。根据"I didn't really understand why they were so upset"可知,作者最初不理解父母的焦虑。故选

В.

【8题详解】

细节理解题。根据"I realized that working hard may be bitter but its fruit is sweet"可知,作者明白了,努力付出 或许过程艰辛,但最终的成果却是甜蜜的。故选 A。

【9题详解】

细节理解题。全文未提及"放弃爱好"相关内容,属未提及信息。故选 C。

【10题详解】

主旨大意题。文章通过番茄树的比喻和自身经历,印证"一分耕耘一分收获"的道理。故选 A。

**(C)** 

#### 第 5页/共 18页

In today's world of modern science and medicine, a more traditional treatment is once again becoming popular—animal friendship.

It is now well-known that people with problems such as heart trouble or cancer live longer and get better more quickly if they have pets. Keeping pets lowers blood pressure and makes people less worried. Animals are becoming more important in treating older people who have memory loss and other brain problems. These people often feel nervous and upset. Activities with animals help them improve their physical condition and also give them joy, entertainment and loving friendship.

Here is a case that shows the benefits of animals. John was a six-year-old **<u>mute</u>**. He had no physical problems. He only refused to talk. His older cousin, Ned, had a parrot (鹦鹉) called Sally, and John used to visit it. When he arrived, Ned used to say, "Hi, John!" We all know parrots copy what they hear. After a few visits, Sally began saying "Hi, John!" when John came into the room. Then one day, John turned to the parrot and replied, "Hi, Sally!" Staying with the parrot encouraged John to begin talking.

Another use of animal helpers is in schools. In some cases, animals are used to help children with physical or personal problems. In other cases, they are used to teach children to get on and share with others, and even to teach them about animals.

If you want to know more about animal helper programs, you can get in touch with organizations like *Riding for the Disabled* or do a search under "animal therapy (治疗)" on the Internet. You don't have to be an animal trainer or a doctor to join in.

#### 根据语篇内容选择最佳答案。

11. Which of the following is **NOT** mentioned as an illness that animals can help with?

A. High blood pressure. B. Fever. C. Heart trouble. 12. The underlined word "**mute**" in the passage means " " in English. A. a person who can't hear B. a person who doesn't speak C. a person who enjoys talking 13. How can animals help school children according to the passage? A. They can teach children to share with each other. B. They can improve children's memory. C. They can raise children's blood pressure. 14. In what ways does the writer tell us that animals can help persons from the third and the fourth paragraphs? A. Making charts (图表). B. Asking questions. C. Giving examples. 15. What is the best title for the passage?

A. Be Kind to Animals. B. Talk to Animals.

C. Get Healthy with Animal Helpers.

【答案】11. B 12. B 13. A 14. C 15. C

【解析】

【导语】本文主要讲述了动物在医疗中的重要作用,包括降低血压、减轻压力、治疗老年性痴呆和其他脑部疾病,以及帮助学校儿童培养社交技能等。

【11题详解】

细节理解题。根据第二段"It is now well-known that people with problems such as heart trouble or cancer live longer and get better more quickly if they have pets. Keeping pets lowers blood pressure and makes people less worried. Animals are becoming more important in treating older people who have memory loss and other brain problems."可知,养宠物对心脏病患者、癌症患者、高血压患者、老年性痴呆和其他脑部疾病患者都有好处。故选 B。

【12题详解】

词义猜测题。根据第三段"John was a six-year-old mute. He had no physical problems. He only refused to talk." 可知,约翰只是拒绝说话,所以划线词"mute"在这里指的是不说话的人。故选 B。

【13 题详解】

细节理解题。根据第四段"they are used to teach children to get on and share with others"可知,可以利用动物来教会孩子们相处和分享。故选 A。

【14 题详解】

细节理解题。根据第三段"Here is a case that shows the benefits of animals."和第四段"Another use of animal helpers is in schools."可知, 作者通过举例子的方式告诉我们动物可以帮助人。故选 C。

【15 题详解】

最佳标题题。根据第一段"In today's world of modern science and medicine, a more traditional treatment is once again becoming popular—animal friendship."及全文内容可知,本文主要讲述了动物在医疗中的重要作用,包括降低血压、减轻压力、治疗老年性痴呆和其他脑部疾病,以及帮助学校儿童培养社交技能等。故选 C.

**(D)** 

Teaching kids about safety should start as early as possible. <u>16</u> We should teach them how to be safe and what to do when accidents happen.

#### Calling 110

As long as kids know the numbers, they can learn to call 110. <u>17</u> And if the kids are carrying mobile phones, they need to know calling with the mobile phones is different from the home phone.

#### **Bleeding Control**

Press on a bleeding cut to stop the running of blood. <u>18</u>

#### **Fire safety**

When the smoke alarms start going off at 3:00 in the morning, you really must have a plan. <u>19</u> If they have fire escape ladders (逃生梯) in their room, do they know how to use the ladders? Where do you plan to meet? What if the kids get out through the back of the house and you get out through the front? All of these things need to be decided before the accidents happen.

#### Water Safety

\_\_\_\_\_ Teach kids how to protect themselves from drowning (溺水). Is there a pool or a river nearby? If so, there needs to be a sign around it to remind them.

根据语篇内容,从下面所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思连贯。选项中有一项为多余项。

A. Kids can learn about it from a young age.

B. It's important to tell them that 110 is not a toy.

C. We should ask our kids to stay away from all the swimming pools.

D. Kids should be taught very early to press the cut.

E. It's not enough to just wake the kids up-they have to know where to go.

F. Ask kids to put the life jackets on and make sure they don't swim alone.

【答案】16.A 17.B 18.D 19.E 20.F

#### 【解析】

【导语】本文主要介绍了如何保证安全以及在发生事故时应该怎么做。

【16题详解】

根据"Teaching kids about safety should start as early as possible"可知应该尽早开始教孩子们安全知识,选项 A"孩子们从小就可以学习这些知识"符合语境。故选 A。

【17 题详解】

根据"As long as kids know the numbers, they can learn to call 110."可知一旦孩子们知道了数字,他们就可以学会拨打 110,选项 B"告诉他们 110 不是玩具,这是很重要的"符合语境。故选 B。

【18题详解】

根据"Press on a bleeding cut to stop the running of blood"可知按压流血的伤口以止血,选项 D"应该尽早教孩子们按住伤口"符合语境。故选 D。

#### 【19题详解】

根据"When the smoke alarms start going off at 3:00 in the morning, you really must have a plan"可知此处是介绍 发生当烟雾报警器在凌晨 3 点开始鸣响时应该怎么做,选项 E"仅仅叫醒孩子是不够的——他们必须知道该 去哪里"符合语境。故选 E。

【20题详解】

根据"Teach kids how to protect themselves from drowning"可知此处介绍游泳时的安全建议,选项F"让孩子们 穿上救生衣,并确保他们不要独自游泳"符合语境。故选F。

#### **(E)**

Reading a good book is a wonderful journey because the reader can live in someone else's world for a while. Buddy reading, which means reading together with others, will make this journey even more fantastic. During the journey, the buddies spend time doing a lot of reading activities. This not only adds to the pleasure of reading, but also deepens (加深) their understanding of the books.

Although it is all right to have students join in buddy reading with same-aged schoolmates, schools usually match older students with younger ones. In 2023, Green School started such a program and has achieved a great success.

Both younger and older readers in this school have learned much from this two-year program. For example, when they listened to each other, they learned to be kind and patient. This experience also provided them with a chance to practice lifelong skills such as exercising leadership (领导力) or communicating with others. A student called Jason said that reading to a younger buddy was really helpful. He became more confident, as he knew he was a role model for someone.

The school also became a closer community. The reading buddies felt more connected as they often met each other. The students were always excited when they saw their buddies pass by in the hallway.

Now summer vacation is coming. It's a great time to get into books. Why not find a friend, choose a book you both like and read it together?

根据语篇内容,回答问题。(1到4题,每个题目答案不超过4个词,5题不超过10个词)

21. What is buddy reading?

22. Is it OK to have students join in buddy reading with same-aged schoolmates?

<sup>23.</sup> How long did the program Green School started last?

24. How did Jason become after reading to a younger buddy?

25. What do you think of buddy reading?

【答案】21. Reading together with others.

22. Yes./Yes, it is.

23. (For) two/2 years.

24. (He became) More confident.

25. (I think it is) Helpful./ Meaningful./Wonderful/It adds to the pleasure of reading./It deepens their understanding of the books./It makes reading even more fantastic...

#### 【解析】

【导语】本文介绍了学校启动的关于阅读的项目,呼吁大家找一个朋友,选一本两人都喜欢的书进行阅读。 【21题详解】

根据"Buddy reading, which means reading together with others"可知与他人一起阅读, 被称为伙伴阅读。故填 Reading together with others.

【22 题详解】

根据"Although it is all right to have students join in buddy reading with same-aged schoolmates"可知和同龄同学

一起读书是可以的。故填 Yes./Yes, it is.

【23 题详解】

根据"Both younger and older readers in this school have learned much from this two-year program"可知,这个阅

读项目持续了两年。故填(For) two/2 years.

【24 题详解】

根据"He became more confident"可知他变得更自信。故填(He became) More confident.

【25 题详解】

开放性试题, 言之有理即可。参考答案为(I think it is) Helpful./ Meaningful./Wonderful/It adds to the pleasure of reading./It deepens their understanding of the books./It makes reading even more fantastic...

第三部分 完形填空 (本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分) 阅读下面的短文,理解其大意,然后从短文后各题所给的 A、B、C 三个选项中选择一个能填 入空白处的最佳选项。

Once upon a time, there was a king who had a pet monkey. The monkey was very foolish, but he was

第10页/共18页

<u>26</u> making faces to make the king laugh. The king loved the monkey and allowed him to go anywhere in his palace. He even <u>27</u> the monkey to enter his personal room.

One afternoon, the king was sleeping. The monkey went into his room and stood by the king's bed. He wanted to <u>28</u> the king while he was sleeping. All of a sudden, a fly came into the room and sat on the king's chest (胸部). The monkey wanted to drive the fly out of the king's room, but he didn't succeed. The fly flew to another place. This time he stopped on the king's <u>29</u>. The monkey didn't want the fly to wake up the king. He had to come up with an idea to kill the <u>30</u>. After a while, he went to the garden, <u>31</u> a big stone and went back to the king's room. He saw the fly still sitting on the king's nose. Then he <u>32</u> the fly with the stone. The fly was dead, but the king was <u>33</u> hurt.

The king woke up and touched his nose. 34 he knew what had happened, he was 35 with the monkey. He drove the monkey out of the palace.

We can learn a lesson from the story. We should be careful about a foolish friend. He may cause more troubles than your enemy (敌人).

26. A. busy with			B. good at C. bad for				bad for			
27. A. advised			B. ordered			C.	C. allowed			
28. A. beat			B. hurt			C.	C. protect			
29. A. nose			B. eye			C.	C. arm			
30. A. fly			B. monkey			C.	C. king			
31. A. set up			B. picked up			C.	C. put up			
32. A. hid			B. touched			C.	C. hit			
33. A. luckily			B. badly			C.	C. hardly			
34. A. Unless			B. Before			C.	C. After			
35. A. angry			B. satisfied			C.	C. strict			
【答案】 26. B	27. C	28. C	29. A	30. A	31. B	32. C	33. B	34. C	35. A	

【解析】

【导语】本文通过猴子因愚蠢行为伤害国王并被赶出宫殿的情节,告诉我们愚蠢的朋友可能比敌人带来更大麻烦的道理。

【26 题详解】

句意:这只猴子非常愚蠢,但它很擅长做鬼脸逗国王笑。

busy with 忙于; good at 擅长; bad for 对……有害。根据"making faces to make the king laugh. The king loved the

第11页/共18页

monkey"可知猴子擅长做鬼脸,所以国王很喜欢它。故选 B。

【27 题详解】

句意:他甚至允许猴子进入他的私人房间。

advised 建议; ordered 命令; allowed 允许。根据"the monkey to enter his personal room."可知是允许猴子进入他的私人房间。故选 C。

【28 题详解】

句意: 它想在国王睡觉的时候保护他。

beat 击败; hurt 伤害; protect 保护。根据"the king while he was sleeping."可知猴子站在国王的床边,想要保护国王。故选 C。

【29 题详解】

句意:苍蝇飞到了另一个地方,这次它停在了国王的鼻子上。

nose 鼻子; eye 眼睛; arm 手臂。根据"He saw the fly still sitting on the king's nose"可知苍蝇飞到了国王的鼻子上。故选 A。

【30题详解】

句意: 猴子不想让苍蝇吵醒国王, 它必须想出一个办法来杀死这只苍蝇。

fly 苍蝇; monkey 猴子; king 国王。根据" He had to come up with an idea to kill the"可知它想要杀死苍蝇。故选 A。

【31题详解】

句意: 过了一会儿, 猴子走到花园里, 捡起一块大石头, 然后回到了国王的房间。

set up 建立; picked up 捡起; put up 张贴。根据"a big stone and went back to the king's room"可知是捡起一块 石头,想用石头把苍蝇砸死。故选 B。

【32 题详解】

句意:于是它用石头击打了苍蝇。

hid 躲藏; touched 触碰; hit 击打。根据"the fly with the stone."可知是用石头打苍蝇。故选 C。

【33 题详解】

句意:蝇死了,但国王却受了重伤。

luckily 幸运地; badly 严重地; hardly 几乎不。根据"hurt"可知国王的鼻子受了重伤。故选 B。

【34 题详解】

句意:在他明白发生了什么之后,他非常生气,把猴子赶出了宫殿。

Unless 除非; Before 在……之前; After 在……之后。根据"he knew what had happened"可知是了解事情之后,

#### 第12页/共18页

【35题详解】

句意:在他明白发生了什么之后,他非常生气,把猴子赶出了宫殿。

angry 生气的; satisfied 满意的; strict 严格的。根据"He drove the monkey out of the palace."可知他很生气, 所以把猴子赶出去了。故选 A。

第四部分 语言知识运用 (本大题共 15 小题, 每小题 1 分, 共 15 分) 第一节 选词填空

从方框中选择适当的词填空,使短文意思完整。每空限填一词,每词限用一次。方框中有一个词为多余项。

everyone offers luckily difficult with instead secondly development

Jim and Cathy come from a typical American family. As the elder brother, Jim often <u>36</u> to help Cathy work out problems. Jim plays football with great skills. But there is something getting in the way of (妨碍) Jim's <u>37</u>. His mother often compares Jim <u>38</u> other children. She always wants him to compete with others and win. This causes much pressure for Jim. It also pushes Jim into a crazy and nervous place. Jim often argues with his mother and the relations between them are <u>39</u>. Jim doesn't want to continue practicing football anymore. I guess Jim wants to cut out all the matches.

In my opinion, <u>40</u> has his own world to look through. It's wrong to push Jim so hard. Perhaps they should solve this problem. They should find a chance to explain to each other as quickly as possible. Firstly, as members of a family, they should often talk to get on well with each other. It's clear that parents can't give children too much pressure. <u>41</u>, they should allow their children to do whatever they like. <u>42</u>, parents should have proper communication with their children. After all, we have more solutions than difficulties.

【答案】 36. offers

37. development

38 with 39. difficult

40. everyone

#### 41. Instead

42. Secondly

#### 【解析】

【导语】本文主要介绍了吉姆和母亲的家庭关系问题。

【36题详解】

句意: 作为哥哥, 吉姆经常主动帮助凯茜解决难题。分析句子可知, 空处缺少谓语动词, 结合"...to help Cathy"

第13页/共18页

及备选词可知,此处指主动提供帮助, offer to do sth"主动提出做某事", 主语是 Jim, 时态是一般现在时, 所以谓语动词用三单形式。故填 offers。

【37题详解】

句意:但是有些东西在妨碍吉姆的发展。根据"But there is something getting in the way of (妨碍) Jim's..."以及 备选词可知, but 表示转折, 说明有些东西在妨碍吉姆的发展, development"发展"符合语境。故填 development.

【38题详解】

句意:他的母亲经常拿吉姆和其他孩子相比。compare A with B"把 A 与 B 作比较",固定搭配,此处是指 吉姆的母亲总是拿吉姆和其他孩子相比。故填 with。

【39 题详解】

句意: 吉姆经常同他母亲争吵, 他们之间的关系很糟糕。根据"Jim often argues with his mother and the relations between them are..."以及备选词可知, 此处是说吉姆和母亲的关系很糟糕, difficult"困难的, 糟糕的"。故填 difficult。

【40 题详解】

句意:在我看来,每个人都有自己的世界要去看。根据"In my opinion, ... has his own world to look through." 以及备选词可知,此处表示每个人都有自己的世界要看, everyone"每个人"。故填 everyone.

【41 题详解】

句意:相反,他们应该让他们的孩子随心所欲。根据"It's clear that parents can't give children too much pressure."和"...they should allow their children to do whatever they like."以及备选词可知,此处表示转折,讲述的是与上文相反的观点,instead"相反"符合语境,且句首首字母要大写。故填 Instead。

【42 题详解】

句意:其次,父母应该与子女进行适当的沟通。根据"Firstly"以及备选词可知,这里表示顺序上的第二点, secondly"其次,第二",且句首首字母要大写。故填 Secondly。

#### 第二节 语法填空

根据内容填写所缺单词或用所给单词的正确形式填空,使语篇意思完整。

Adolescence (青春期) is a time when young people grow from children to adults. It is difficult for teenagers because both their minds and bodies make great changes. \_\_\_\_\_43\_\_\_ changes may bring teenagers many problems if they don't know how to deal with \_\_\_\_\_44\_\_\_ (it). Therefore, it's necessary to learn something about the changes.

When is the adolescence? A young person may begin adolescence at the age of 8, while another may not start <u>45</u> they're 14 or 15. Usually girls start two years <u>46</u> (early) than boys do. For both girls and

boys, it is usually over by the age of 18.

Teenage boys at this time often begin to take unnecessary risks. They focus on having fun and being accepted by others. They are also easily angry and fight more. Therefore, they need to think before they act and learn to take responsibilities (责任). A girl's personality often does not develop in the same way \_\_\_\_\_47\_\_\_\_ a boy's. Teenage girls sometimes lose confidence in themselves. They are no longer sure about their own feelings. Yet they are usually afraid to \_\_\_\_\_\_48\_\_\_\_ (communication) with their parents or teachers about their problems. For this reason, teenage girls should be encouraged to talk about things with people they trust.

Parents, schools and communities can do a lot to <u>49</u> (care) for and help young people. At the same time, teachers can also educate teenagers about what is <u>50</u> (happen) to them and help them to know themselves better.

【答案】 43. The

- 44. them 45. until##till##before
- 46. earlier 47. as
- 48. communicate

49. care 50. happening

【解析】

【导语】本文介绍了青春期的时间、男孩和女孩在青春期不同的表现以及他们在青春期遇到的问题。文章 最后提到父母、学校和社会团体应帮助青少年顺利度过青春期,健康长大。

【43 题详解】

句意:如果青少年不知道如何应对它们,这些变化可能会给他们带来许多问题。分析句子结构可知,应填 定冠词 the,特指上一句已提到的 changes,句首首字母大写。故填 The。

【44 题详解】

句意:如果青少年不知道如何应对它们,这些变化可能会给他们带来许多问题。分析句子结构和所给单词可知,应填宾格人称代词 it 的复数形式 them"它们",指代复数名词 changes,作宾语。故填 them。

#### 【45 题详解】

句意:一个年轻人可能在 8 岁开始青春期,而另一个可能要到 14 或 15 岁才开始。分析句子结构可知,可 以填 until/till/before 引导一个时间状语从句。not...until/till..."直到……才……",before"在……之前"。故填 until/till/before。

#### 【46 题详解】

句意:通常女孩比男孩早两年开始。根据后面的 than 可知,应填 early 的比较级形式 earlier"更早",表示女

孩比男孩早两年。故填 earlier。

【47 题详解】

句意女孩的性格往往不像男孩那样发展。the same...as..."和……一样……"。故填 as.

【48 题详解】

句意:然而,他们通常害怕与父母或老师沟通他们的问题。分析句子结构和所给单词可知,应填名词 communication 的动词形式 communicate"沟通",用原形,和空前的 to 一起构成动词不定式结构。be afraid to do sth"害怕做某事"。故填 communicate。

【49 题详解】

句意:家长、学校和社区可以做很多事情来关心和帮助年轻人。分析句子结构和所给单词可知,应填动词 care 的原形,和空前的 to 一起构成动词不定式结构,作状语,表目的。故填 care。

【50题详解】

句意:与此同时,教师还可以教育青少年了解他们身上正在发生的事情,帮助他们更好地了解自己。分析 句子结构和所给单词可知,应填动词 happen"发生"的现在分词形式 happening,和空前的 is 构成现在进行时, 表示他们身上正在发生的事情。故填 happening。

#### 第五部分 书面表达 (本题共15分)

51. 积极健康、乐观向上的生活是我们共同追求的目标。为了引导同学们正确地认识自我,快乐生活, 我校英语俱乐部以"我发现我的生活真的很好"为主题,对 1000 名学生进行了问卷调查,下图是部分项目的 统计结果。



假如你是我校的学生,请结合以上的图表信息,以"I Find My Life Really Good"为主题,写一篇短文。 内容包括:

(1)简要说明图表内容;

(2)从图表中任选一个项目,谈谈它给中学生带来的好处。

```
第16页/共18页
```

要求:

- 1. 短文应包含所有要点,可适当发挥;
- 2. 词数不少于 80 词, 短文的开头已给出, 不计入总词数;

3. 文中不能出现真实姓名和所在学校的名称。

#### I Find My Life Really Good

Our School did a survey among 1000 students on the topic of I Find My Life Really Good. Here are the results.

【答案】例文:

#### I Find My Life Really Good

Our School did a survey among 1000 students on the topic of I Find My Life Really Good. Here are the results.

As the survey shows, 47% of the students love doing housework in their free time, which not only helps their parents but also makes them feel independent. 86% enjoy reading books, getting lost in the world of knowledge. And 53% choose to be volunteers, making a difference to society.

In my opinion, these activities make our lives rich and meaningful. I really find my life good because I can choose to do what I like in my free time. Whether it's housework, reading, or being a volunteer, they all add color to my life.

#### 【解析】

【详解】[总体分析]

①题材:本文是一篇材料作文。

②时态:时态为"一般现在时"。

③提示:写作要点已给出,考生应注意要点齐全,可适当补充。

#### [写作步骤]

第一步,表明写作意图。用"以下是调查结果"引出下文。

第二步,具体阐述写作内容。具体描述表格中的结果。

第三步,书写结语。表达"在我看来,这些活动让我们的生活丰富多彩且有意义",进行情感升华。

#### 第17页/共18页

[亮点词汇]

①independent 独立的

②meaningful 有意义的

③add 增加

[高分句型]

①I really find my life good because I can choose to do what I like in my free time. (because 引导的原因状语从句)